Wątróbka z cebulką jest daniem, które ma sporo przeciwników, ale również wielu zwolenników. Jeżeli lubicie wątróbkę, to proponuję wybrać drobiową, jest delikatniejsza i bardziej miękka. Idealnie pasuje do niej cebulka, wątrubkę zanim obtoczymy w mące maczamy w mleku, ponieważ mleko wchłania obce zapachy oraz substancje szkodliwe, resztki żółci w tym gorzki smak, wiec jest to niezbędne. Świetnie smakuje z ziemniaczkami.
Czas: 40 min
Ilość porcji: 4
Składniki
- 500g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- sól
1. Wątróbkę oczyszczam z żyłek.
2. Każdy kawałek moczę w mleku a następnie w mące.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy wątróbkę z każdej strony.
4. Po 10 minutach dorzucamy cebulę pociętą w paseczki.
5. Smażymy jeszcze 10 min z cebulą.
Smacznego :-)
Bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i smaczne!
OdpowiedzUsuńśliczny talerz :D a jedzonko wygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńPolecam pyszne ;)
OdpowiedzUsuńDobre dobre :) Tylko nie dodałem kaktusa :P
OdpowiedzUsuń