Ilość porcji: 3
Składniki
- 3 banany
- 1 cytryna
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki cukru
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 3 plastry ananasa
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
- szczypta soli
2. Dodajemy jeden cukier waniliowy, 2 łyżki cukru i sok z połowy cytryny, miksujemy ponownie
3. W drugiej misce ubijamy śmietankę i mieszamy ją z cukrem waniliowym.
4. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Do miski z ubitymi bananami dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i ponownie mieszamy.
6. Przekładamy mus do salaterek, nakrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy na 1h do lodówki.
7. Tuż przed podaniem dekorujemy bananem pokrojonym w plasterki i pokropionym sokiem z cytryny, ananasem i czekoladą startą na średnich dziurkach na tarce.
Smacznego :-)
Ale ladnie :)
OdpowiedzUsuń