Czas: 1h
Ilość porcji: duża blacha
Składniki
Na duszone jabłka
- 2 kg jabłek (antonówka, szara reneta, inne też mogą być, ale będą się dłużej dusiły)
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru lub więcej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 4-6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka orzechów włoskich
- cynamon
Duszone jabłka:
1. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
Kruchy spód
1. Z mąki, cukru podru, masła, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i żółtka zagniatamy ciasto.
2. Wyklejamy nim formę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C na 30 min.
4. Po upieczeniu spodu przygotowujemy bezę.
Beza
1. 6 białek(mogą być 4, ale z 6 będzie wyższa beza) wbijamy do miski i miksujemy.
2. Dodajemy cukier i nadal miksujemy na sztywną pianę.
3. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
4. Na upieczony spód (może być ciepły) wsypujemy posiekane orzechy.
6. Na cynamon nakładamy piankę z białek.
7. Wkładamy do piekarnika 170C na 20-30 min.
Smacznego :-)
naprawdę smakowicie wygląda, aż chyba się skuszę na zrobienie tego cudu :)
OdpowiedzUsuńapetyczna
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka z tego przepisu jest naprawde pyszna i zawsze wychodzi :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, smakuje pewnie tak samo :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna szarlotka!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuje za dodanie się do mojej jabłuszkowej akcji,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto - wyszło znakomicie !!! Dziękuję za inspirację i cenne wskazówki , dodałam do jabłek cząstki pomarańczy jako dodatek , a bezowa pianka wyśmienita !!! Dziękuję Kasiu za przepis !!!
OdpowiedzUsuńCzy trzeba dać cynamon i orzechy?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć cynamon i orzechy, ale uważam, że z tymi składnikami jest dużo smaczniejsze, no chyba, że ktoś jest uczulony na orzechy....to zdecydowanie bez :-)
OdpowiedzUsuń