Pyszna przekąska może być zarówno śniadaniem jak i kolacją.
Czas: 20 min
Ilość porcji: 2
Składniki
- kilka kromek bagietki lub bułki
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
1. Pomidora wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na chwilę i obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę.
2. Kroimy w drobną kostkę ogórka i cebulę, siekamy czosnek
3. Pomidora mieszamy z resztą warzyw, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, łyżkę oliwy i odstawiamy do lodówki.
4. Pokrojoną bagietkę układamy na blasze do pieczenia i lekko polewamy każdą kromkę oliwą.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC i wkładamy nasączone oliwą kromki na kilka minut.
6. Po wyjęciu grzanek z piekarnika nakładamy na nie sałatkę.
7. "Wciągamy" chrupiąc :-)
Smacznego :-)
Bruschetta na talerzu-i już jestesmy we Włoszech;-)
OdpowiedzUsuńSwietne danie :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych. ;)
OdpowiedzUsuńJedna z lepszych przekąsek
OdpowiedzUsuń