Czas: 15 min (nie licząc gotowania buraczków i zostawienia na noc)
Ilość porcji: 6-8 talerzy
Składniki
- buraki (ok 2 kg)
- 2 jabłka
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- bulion
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
2. Obieramy je i trzemy na tarce z grubymi oczkami do dużego garnka.
3. Jabłka, ogórki kiszone, cebulę i czosnek kroimy w grubą kostkę i razem z liśćmi laurowymi wrzucamy do garnka.
4. Zalewamy gorącym wywarem i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
5. Po nocy przecedzamy, podgrzewamy (nie gotujemy).
6. Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i cytryną. Podajemy z uszkami, ziemniaczkami lub krokietami.
Smacznego :-)
To wygląda niesamowicie! Piękny kolor!
OdpowiedzUsuń"gorący wywar" z czego? z buraków gotowanych w skórkach? z kostki rosołowej?
OdpowiedzUsuńW składnikach jest podany bulion, a czy on będzie warzywny czy mięsny to już według gustu. Ja wykorzystałam rosół, który mi został z dnia poprzedniego.
OdpowiedzUsuń