Składniki:
- 0,5 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 kostka masła (250 g) w temp. pokojowej
- ok. 200 g wiórków kokosowych
- ok. 1,5 paczki krakersów solonych
- 100 g białej czekolady
2. Żółtka miksujemy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym.
3. Do żółtek dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i pozostałe 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem miksujemy.
4. Mieszanką dodajemy do gotującego się mleka, mieszamy i gotujemy do konsystencji budyniu. Studzimy.
5. Miksujemy masło i cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu.
6. Do masy dodajemy 3/4 wiórek i mieszamy.
7. Blachę o wymiarach 25x28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
8.Na dno układamy krakersy, następnie ok 1/3 kremu, ponownie krakersy i kończymy kremem.
9. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta, następnie posypujemy wiórkami, które nam zostały.
10. Deser wstawiamy na noc do lodówki.
ciekawy przepis i nieskomplikowany w realizacji :)
OdpowiedzUsuńzrobiliście mi smaka :D
jeżeli tylko smakuje tak dobrze, jak wygląda, to będę w 7 niebie :3
OdpowiedzUsuńja chce więcej bez pieczenia.... bo na świta robilam 3 i 3 zakalce;)
OdpowiedzUsuńPamiętam doskonale pieczone Rafaello było pyszne a wsadzone do zamrażarki przebijało niejedne lody ;] Te jest o wiele szybsze i wygląda równie smakowicie. Trzeba zrobić!
OdpowiedzUsuńPycha, zwłaszcza w wykonaniu mojej córci-(synowej). No, może ostatnio Kasia troszkę poskąpiła cukru,albo za słone były krakersy, a ja lubię słodycze SŁODKIE.. Zamrozić nie zdążymy, bo szybko znika.
OdpowiedzUsuńRobię dziś już nie mogę się doczekać konsumpcji i też mam kokos alkoholem nasączony ;-)
OdpowiedzUsuń