Cebula jest silnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wspomaga odporność, układ oddechowy i trawienny. Dzięki temu warzywo to podnosi odporność organizmu na różne infekcje i choroby, poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom, obniża cholesterol i poziom cukru oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Warto wiedzieć, że wywar z cebuli zalecany jest w chorobach reumatycznych, a wąchanie surowej cebuli odkaża zakatarzony nos i drogi oddechowe.
Niedawno dowiedziałam się, że zupa cebulowa jest dobra na kaca, gdyż poprawia funkcjonowanie nadwyrężanej alkoholem wątroby. Warto korzystać z leczniczych właściwości cebuli.
Cebula w każdej formie szczególnie wskazana jest zimą, czyli właśnie dzisiaj(widać na zdjęciach co się dzieje za oknem:-) gdy nasza odporność spada i jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje. Chociaż jej charakterystyczny smak i zapach nie każdemu odpowiadają, jednak warto dodawać ją do sałatek, kanapek i dań głównych. Miłośnicy cebuli niekiedy jedzą ją nawet jak jabłko, ja jednak wolę zostać przy zupkach i kremach :-)
Przepis na zupę cebulowo ziemniaczną
Czas: 40 min.
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 3 cebule
- 7 dużych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr rosołu (opcjonalnie może być z kostki)
- pół łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka oleju
- pieprz, sól
- grzanki
- Cebulę i czosnek obieram, kroję i podsmażam na oleju.
- Wszystkie przyprawy mieszam w miseczce z trzema łyżkami wody i dodaję do cebuli, chwilkę podsmażam cały czas mieszając.
- Przekładam cebulę do garnka, dodaję ziamniaki pokrojone w małą kostkę i zalewam rosołem, ewentualnie jeżeli nie macie czasu gotować rosołu, może być z kostki.
- Gotuję 40 minut, jeżeli chcecie zupkę nie bardzo gęstą, możecie dolać wody, ja osobiście wolę konsystencję kremu, miksuję całość.
- Doprawiam do smaku i podaję z grzankami :-)
Smacznego, jest pycha:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz