Można podawać go z ryżem, ziamniaczkami, frytkami, czyli ze wszystkim na co tylko przyjdzie nam ochota. Można również pod koniec pieczenia, jakieś pół godzinki przed końcem dołożyć ziemniaki do brytfanki i upieką się razem ze schabikiem.
Przepis na schab po cygańsku
Czas: 2h
Ilość porcji: 6
Składniki
- 6 kotletów ze schabu
- 4-5 dużych marchewek
- 3 średnie cebule
- 20 dag żółtego sera
- 5 łyżek majonezu
- sól, pieprz
- Schab delikatnie rozbijam (mniej niż na kotlety schabowe), przyprawiam solą i pieprzem z każdej strony
- Marchewki krojęw plasterki, cebulę na półplasterki
- W brytfance, bez tłuszczu, układam większą połowę marchwi, na nią kładę połowę cebuli a na nią schab.
- Na schab układam ponownie marchewkę i cebulę, posypuję startym serem, wierzch smaruję majonezem
- Piekę przykryte folią aluminiową przez 1,5 godz. a potem jeszcze 1/2 godz bez folii w temp. 180 stopni.
Smacznego :-)
Bardzo dobre i szybkie danie
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% jest bardzo szybkie i smaczne :-)
OdpowiedzUsuńWypróbuje z pewnością.. Po pierwsze wygląda bardzo apetycznie, po drugie łatwy i czytelnie podany przepis, wszystko jasne :)
OdpowiedzUsuńWitam. Dzisiaj robiła schabik. Pychotka:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny i smaczny przepis:) Polecam...
OdpowiedzUsuńMozna to zrobic w żaroodpornm naczyniu?
OdpowiedzUsuńMożna, ale przykryłabym też folią :-)
UsuńUllaaaaaaa
OdpowiedzUsuń