Czas: ok 2h
Ilość porcji: 8 sporych kawałków lub więcej w zależności od ich wielkości
Składniki:
- 250g masła
- 370g herbatników kakaowych
- gotowy karmel w puszce (masa krówkowa lub toffi)
- 80g orzeszków ziemnych solonych
- 400g serka homogenizowanego naturalnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki kremówki
- 100g tabliczka białej czekolady
- 4 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek zimnej wody
- 100g czekolady mlacznej
Spód
1. Za pomocą wałka rozdrabniam herbatniki w woreczku
2. Masło rozpuszczam i wlewam do herbatników, mieszam i wylepiam dokładnie dno i boki tortownicy
(śr. 22cm).
3. Wstawiam do lodówki na pół godziny
Spód z karmelem
4. Karmel mieszam z orzeszkami i wylewam na spód herbatnikowy
5. Wstawiam do lodówki na pół godziny
Masa serowa
6. Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę.
7. W misce miksuję serki (nie z lodówki powinny mieć temp. pokojową), śmietankę, cukier puder i białą czekoladę.
8. Żelatynę mieszam z zimną wodą i podgrzewam do rozpuszczenia, studzę i wlewam do masy serowej. Miksuję
9. Masę wylewam na karmel.
10. Odstawiam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
11. Rozpuszczam mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i wylewam na wierzch, dekoruję wedle uznania.
Smacznego :-)
Wygląda niesamowicie po rozkrojeniu. Muszę koniecznie spróbować, bo intryguje mnie połączenie smaków. Wielkie dzięki za ten przepis!
OdpowiedzUsuńja mam podobny przepis:spód robię ze zwykłych herbatników później dodaje na oko kakao,ale mam problem z masą krówkową po rozkrojeniu ciasta ta masa jest rozrzedzona(wycieka)zastanawiam sie nad dodaniem żelatyny.Mimo tej masy ciasto jest pycha:)
OdpowiedzUsuń