Pysznie smakuje z pieczywem białym, ciemnym lub chrupkim, z krakersami lub chipsami.....sami zdecydujcie :-)
Przepis na Pastę z makreli na dwa sposoby:
Czas: 30 min
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 1-2 makrele
- 1 cebula
- 2 ogórki śrenie
- 3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego- jak kto lubi :-)
- 5 łyżek majonezu
- 2-3 jajka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- pieprz, sól do przyprawienia
- Obieram i kroję cebulę w kosteczkę, na sitku zalewam wrzątkiem i osączam, aby była w miarę sucha.
- Ogórki kiszone trę na dużych oczkach tarki.
- Jajka gotuję na twardo i trę na drobnych oczkach tarki.
- Makrelę obieram ze skórki i dokładnie wybieram ości, rozcieram widelcem i mieszam z jajkiem, powstałą pastę dzielę na dwie równe części.
- Do jednej części pasty dodaję posiekaną cebulkę, 1 łyżeczkę majonezu i ketchup, mieszam, doprawiam.
- Do drugiej części pasty dodaję ogórka, szczypiorek, koperek i majonez, mieszam, doprawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz