Chili con carne polecam podawać z ryżem lub podgrzanymi plackami tortilli. Jeśli przygotowujecie chili na spotkanie z przyjaciółmi to najlepiej podać je dodatkowo z nachosami.
Przepis na chili con carne:
Czas: ok 30 min.
Ilość: 4 porcje
Składniki
- 2-3 średnie papryki czerwonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 poszka pomidorów
- 1 łyżeczka chili
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka fasoli białej
- 2-3 marchewki
- pół szklanki rosołu
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- Obieram cebulę i czosnek, następnie kroję w drobną kostkę.
- Marchewkę trę na tarce o grubych oczkach
- Paprykę kroję w kostkę
- Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam warzywa, dodaję chili, sól, pieprz, ewentualnie cynamon i kminek. Duszę pod przykryciem 10 minut, aż warzywa zmiękną, często mieszając.
- Do osobnego garnka (jeżeli robimy to w dużej patelni to nie jest on konieczny) dajemy odcedzone fasolki, pomidory, rosół i warzywa z patelni. Doprawiamy :-)
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz