Krem z pora idealny na chłodne dni, mocno rozgrzewa i ma pyszny smak, nigdy nie robiłam zupki z porów, aż do dzisiaj i muszę powiedzieć, że smak naprawdę wyjątkowy a najlepszym dowodem na to jest fakt, iż mój 5- latek poprosił o repetę..., więc możecie mi wierzyć na słowo, że szybko znika z talerzy. Krem jest bardzo szybki i wymaga niewielu składników. Krem możemy podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z ziemniakami, ja wybrałam ziemniaczki, żeby był bardzo sycący. Odmiana cebuli, którą jest por, to warzywo dostępne właściwie przez cały rok. Składa się z dwóch części – biała jest bardziej delikatna, podczas gdy zielona ostrzejsza w smaku i twardsza. Warzywo to zasobne jest w potas i wapń, a także fosfor. Polecam :-)
Czas: 30 min
Ilość porcji: 6
Składniki
- 3 pory jasne części
- 2 szklanki bulionu
- 100 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
- szczypta tymianku
- ziemniaki
1. Pory myjemy następnie osuszamy i kroimy w plasterki.
2. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
3. Dusimy około 10 minut, aż zmięknie.
4. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut.
5. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem.
6.Całość miksujemy na gładką masę.
Smacznego :-)
Bardzo lubie pora. zupka wyglada apetycznie
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobra, ale domownicy stwierdzili, że następnym razem proszą z grzankami. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńa gdzie ziemniaki?? nie piszesz kiedy je dodajesz... dziś planuje kremik zrobić, dlatego tak dopytuje...
OdpowiedzUsuńpołaczę ta z brokulowa;)
OdpowiedzUsuń