Jestem fanką szpianku od dawna i doskonale wiem, że podstawą jego dobrego smaku jest odpowiednie przyrządzenie. Obowiązkowo czosnek i ser.
Szpinak- zielone warzywo, wywołujące różne, często mocno skrajne emocje warto polubić i czasem zjeść coś pysznego z tą zieleninką, ponieważ wzmacnia odporność i funkcjonowanie układu nerwowego.
Czas: 40 min.
Ilość porcji: 4
Składniki
- paczka cannelloni 250g
- 500 g szpinaku mrożonego
- 200 g śmietany 18%
- 2 ząbki czosknu
- 1 jajko
- 40 g sera parmino (parmezan)
- 150 g sera żółtego
- oliwa
- sól
- Szpinak rozmrażam na patelni, wbijam jajko, dodaję drobno pokrojony czosnek, doprawiam
- Dodaję połowę śmietany, albo jeżeli ktoś chce ser parmino
- W tym czasie podgotowuję kilka minut makaron
- Makaron nadziewam szpinakiem (rurki przy nadziewaniu stawiam pionowo)
- Formę żaroodporną smaruję łyżką oliwy i układam w niej cannelloni nadziane szpinakiem
- Smaruję śmietaną i posypuję żółtym serem, pilnując, aby każdy makaron był posmarowany i posypany
- Piekę w 190 C przez 30 min pod przykryciem.
Smacznego :-)
Uwielbiam szpinak, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń