Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- lukier (białko + szklanka cukru pudru)
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej miód, miękkie masło, sodę, cukier, jajko, kakao, przyprawę.
- Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę, owijamy ją folią i wkładamy na 1/2h do lodówki.
- Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość ok 5 mm, jeżeli ciasto się klei posypujemy blat i wałek mąką.
- Wycinamy gwiazdki i pieczemy na papierze do pieczenia w temp. 180st.C przez ok. 10 min (im mniejsze gwiazdki tym szybciej się pieką)
- Po wystudzeniu gwiazdki przekładamy lukrem (białko mieszamy ze szklanką cukru pudru do momentu uzyskania jednolitej masy)
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz