Zrobienie kremu z dyni nie zajmie Wam wiele czasu a efekt jest przepyszny, możemy podawać go z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 2 cebule
- 1,5- 2 kg dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- gorący bulion
- sól
- groszek ptysiowy lub grzanki
- Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę.
- Do garnka wrzucamy dynię, zalewamy bulionem tak, aby przykrył dynię, gotujemy 15 minut.
- Miksujemy ugotowaną dynię blenderem, solimy.
- Ja podałam krem z grzankami- kroimy bułkę, polewamy oliwą, posypujemy ziołami i wkładamy do piekarnika na 5 min, temp. 180 st.C.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz