Czas: 20 min (+1h chłodzenia)
Ilość porcji: duża blacha 27cm x 37cm
Składniki:
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1kg śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, masło, cukier, żółtka i śmietanę.
- Wszystkie składniki siekamy, zagniatamy szybko kulkę i chłodzimy w lodówce 1h.
- Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyjmujemy pestki.
- Ciastem wyklejamy formę, wyłożoną folią, zostawiając 1/3 ciasta na wierzch.
- Na ciasto przecięciem do góry układamy śliwki, na tarce trzemy resztę ciasta.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy 45-60 min.
- Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
wlasnie teraz robie ten przepis nie moge sie doczekac finalu
OdpowiedzUsuńno i upieklam ,jest bardzo niski ,nie o tym marzylam zobaczymy jak w smaku ale zadna rewelacja
OdpowiedzUsuń