- 2 szklanki marchewki utartej na średnich oczkach
- 2 niepełne szklanki mąki
- szklanka oliwy
- szklanka cukru
- 3 jajka
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- na lukier (1 białko + szklanka cukru pudru)
Przygotowanie:
- Miksujemy oliwę z cukrem na jednolitą masę.
- W trakcie ubijania dodajemy mąkę, jajka, proszek, kakao, cynamon i sodę.
- Następnie dodajemy marchewkę i mieszamy dokładnie.
- Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem lub wykładamy folią.
- Pieczemy około 45 min w rozgrzanym piekarniku do 180 st.C
- Po wystudzeniu polewamy piernik lukrem (jajko polewamy wrzątkiem, wybijamy białko i dodajemy do niego cukier puder, mieszamy aż powstanie gładka masa)
- Ozdabiamy dowolnie.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz