- 1 łyżka cukru drobnego kryształu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 1/4 szklanki rozgniecionych bananów
- 2 łyżki cukru
Składniki na sos toffi:
- 50g masła
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200st.
- Smarujemy foremki tłuszczem, dno i boki obsypujemy drobnym cukrem.
- Do rondelka wsypujemy cukier brązowy oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy i dodajemy mleko. Ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu aż masa zawrze i zgęstnieje. Odstawiamy z ognia.
- Dodajemy żółtka i banany, dokładnie mieszamy i studzimy.
- W tym czasie białka ubijamy na niezbyt sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy 2 łyżki cukru i ubijamy nadal aż piana będzie sztywna.
- Białka dodajemy do zimnej masy bananowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do foremek i pieczemy ok 20 min.
- Wszystkie składniki na sos toffi mieszamy w rondelku i ciągle mieszając podgrzewamy, aż sos zgęstnieje, nie doprowadzać do wrzenia.
- Gorący suflet polewamy sosem i natychmiast podajemy
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz