Strony

czwartek, 13 lutego 2014

Suflet bananowy z sosem toffi

Suflet powstaje z żółtek, utartych białek i bananów, jest zapiekany i co ważne należy go podawać kiedy jest gorący. Jest niesamowicie delikatny- mam na niego tylko jedno określenie- niebo w gębie :-) Polany sosem toffi jest bardzo smaczny, jeżeli nie lubicie bardzo słodkich deserów, to możecie zrezygnować z sosu.

 

Składniki:
  • 1 łyżka cukru drobnego kryształu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki rozgniecionych bananów
  • 2 łyżki cukru
Składniki na sos toffi:
  • 50g masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200st.
  2. Smarujemy foremki tłuszczem, dno i boki obsypujemy drobnym cukrem.
  3. Do rondelka wsypujemy cukier brązowy oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy i dodajemy mleko. Ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu aż masa zawrze i zgęstnieje. Odstawiamy z ognia.
  4. Dodajemy żółtka i banany, dokładnie mieszamy i studzimy.
  5. W tym czasie białka ubijamy na niezbyt sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy 2 łyżki cukru i ubijamy nadal aż piana będzie sztywna.
  6. Białka dodajemy do zimnej masy bananowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
  7. Przekładamy do foremek i pieczemy ok 20 min.
  8. Wszystkie składniki na sos toffi mieszamy w rondelku i ciągle mieszając podgrzewamy, aż sos zgęstnieje, nie doprowadzać do wrzenia.
  9. Gorący suflet polewamy sosem i natychmiast podajemy
Smacznego :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz