A tortilla wypełniona po brzegi kurczakiem, warzywami i serem, podpieczona i chrupiąca...musicie tego spróbować...
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 6 placków pszennej tortilli
- 3 miękkie owoce awokado
- oliwa z oliwek
- 2 ostre papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 2 limonki
- 300 g sera gouda
- 2 papryki (żółta i czerwona),
- 6 dymek
- 400 g czerwonej fasoli w puszce
- sól
- pieprz
Przygotowanie farszu:
- Kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałeczki.
- Rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka, doprawiamy sola i pieprzem.
- Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w kosteczkę.
- do kurczaka dodajemy większą część papryczki, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry i pokrojoną cebulkę dymkę.
- Smażymy chwilę i przekładamy do miski.
- Na tą samą patelnię na rozgrzaną oliwę wrzucamy paprykę czerwona i żółtą pokrojoną w paski, skrapiamy sokiem z połowy limonki, doprawiamy solą i pieprzem.
- Fasolę odcedzamy i rozgniatamy widelcem na miazgę, doprawiamy sokiem z limonki, oliwą z oliwek. Dodajemy do papryki. Mieszamy.
- Ucieramy ser na grubszych oczkach.
- Placek tortilli kładziemy na patelni, na nim układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy serem (zostawiamy około 2 cm tortilli nie posypanej przy brzegach) i zakrywamy drugą tortillą
- Podgrzewamy na wolnym ogniu kilka minut, odwracamy na drugą stronę (robiłam to przy pomocy płaskiego talerza).
- Tortille zdjęte z patelni kroimy na 4 części.
Przygotowanie sosu guacamole:
- Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy za pomocą łyżki i wkładamy do miseczki, rozgniatamy za pomocą widelca.
- Dodajemy łyżkę oliwy, pozostałą papryczkę chili, 2 ząbki czosnku drobno pokrojone.
- Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z połowy limonki, mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz