Składniki na ciasto czekoladowe ciemne:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
- W misce ubijamy jajka z cukrem na gęstą, jasną i puszystą pianę.
- Wlewamy strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując.
- Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Gotowe ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
Składniki na ciasto czekoladowe jasne:
- 50 g białej czekolady
- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
- W misce ubijamy jajka z cukrem na gęstą, jasną i puszystą pianę.
- Wlewamy strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując.
- Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Gotowe ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
Składniki na krem z mlecznej czekolady:
- 350 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
4 opakowania Malteserów (ok. 120 g każde opakowanie)
Przygotowanie:
- W garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę, do wrzenia.
- Zdejmujemy z palnika, dodać cukier i mieszamy.
- Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy do jej roztopienia, co pewien czas mieszając.
- Studzimy i chłodzimy w lodówce przez 12 godzin (całą noc).
- Przed samym przełożeniem tortu ubijamy do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić bo może się zważyć.
Smacznego :-)
Widziałam taki torcik na Moich Wypiekach, też chcę go zrobić, tylko czekam na okazję odpowiednią:)
OdpowiedzUsuńWidziałam taki torcik na Moich Wypiekach, też chcę go zrobić, tylko czekam na okazję odpowiednią:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto bo robi super efekt i jest bardzo dobry :-)
OdpowiedzUsuńPyszny jest ten tort polecam
OdpowiedzUsuńhmmm.po pokrojeniu jest chyba nieestetyczny?
OdpowiedzUsuńJest bardzo estetyczny -.-
OdpowiedzUsuń