Składniki:
- 400g mąki tortowej
- 180g płynnego miodu
- 120g masła
- 120g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Masło z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do momentu połączenia się wszystkich składników, odstawiamy do przestygnięcia.
- Do miski wrzucamy i mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy jajko, żółtko i wystudzona masę. Miksujemy 4 minuty.
- Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3h.
- Ciasto dzielimy na części i wałkujemy na grubość ok. 2mm.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 6 minut, po tym czasie pierniczki są miękkie, ale po wyjęciu z piekarnika nabiorą idealnej konsystencji.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz