czwartek, 26 września 2013

Węgierski Bogracz

Bogracz, inaczej zupa gulaszowa to danie węgierskie pyszne i sycące. Z podanych składników wyjdzie spora porcja, duży garnek, który zapewni Wam obiad na więcej niż jeden dzień. Idealne danie na ciepło, które można zaserwować gościom na imprezie. Danie powinno być dobrze doprawione i wyraziste w smaku.
 

poniedziałek, 23 września 2013

Marsz grenadierów- Austria

Marsz grenadierów to danie pochodzące z ludowej kuchni austriackiej. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo łatwe i jednocześnie bardzo smaczne. Możecie go zrobić w wersji łagodnej lub bardziej pikantnej wg. gustu.

Jabłka pod cynamonową kołderką z ryżem

Jabłko, cynamon i ryż to połączenie idealne, myślę, że nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia takiej pyszności.

niedziela, 22 września 2013

Leczo z pieczarkami

Leczo z pieczarkami to kolejna wersja tradycyjnego węgierskiego dania, złożonego tradycyjnie z pomidorów, cebuli i papryki z dodatkiem mięsa w postaci kiełbasy. Leczo z pieczarkami jest zdecydowanie łagodniejsze i ma delikatny posmak grzybów, jest pyszne i naprawdę szybkie.

sobota, 21 września 2013

Włoski makaron z zielonym pesto z rukoli

Makaron z zielonym pesto z rukoli jest przepyszne i ma naprawdę wyjątkowy smak. Pesto zrobione samodzielnie w domu jest o niebo lepsze niż to kupione w sklepie, wiem bo mam porównanie, kiedyś kupowałam pesto, ale odkąd raz je zrobiłam pod moim dachem gości tylko domowej roboty. Jest zdecydowanie inne, ma bardziej wyrazisty smak, już nie wspomnę o kolorze, to domowe jest mocno zielooooone a jak pięknie pachnie :-)
Robi się je ekspresowo, wystarczy kilka minut.


środa, 18 września 2013

Sushi

Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, kawałków ryb i warzyw.
Ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia, dlatego należy ją jeść zaraz po przygotowaniu.
Tradycyjnie sushi spożywa się palcami, niedozwolone jest jednak pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. W zachodnich restauracjach, w tym także w Polsce, goście nie są przyzwyczajeni do jedzenia palcami i najczęściej posługują się przy spożywaniu sushi pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych.
Jaka jest cena sushi wszyscy wiemy, wiemy również jak długo czasami trzeba czekać, aby je nam dostarczono...zniechęcona powyższymi "niedogodnościami", postanowiłam sama przygotować sushi w domu. Mam w planie nauczyć się profesjonalnie robienia tej japońskiej potrawy, więc pewnie za jakiś czas wybiorę się na kurs...póki co czysto amatorsko...ale efekt muszę przyznać zadowalający- zarówno smakowy jak i wizualny.

niedziela, 15 września 2013

Koreczki w Tykwie

Tykwa jest to dynia wykorzystywana do celów dekoracyjnych, jej wysuszone i wydrążone owoce służą w wielu rejonach świata jako perkusyjne instrumenty muzyczne, często służą jako pojemnik do picia.
Jak zobaczyłam tykwę na jednym ze stoisk z warzywami musiałam ją kupić- a potem w domu zastanawiałam się do czego mogę ją wykorzystać i wymyśliłam- świetna podstawa do koreczków na imprezę...:-)

środa, 11 września 2013

Sałatka z ryżem, żółtym serem i szynką

Sałatka jest bardzo smaczna i jednocześnie mało kaloryczna, ponieważ zawiera niewielką ilość majonezu, który w większości zastąpiłam jogurtem naturalnym. W sałatce znajdują się składniki, które przeważnie wszyscy lubią, więc raczej nie ma ryzyka, że jeżeli zaserwujemy ją na imprezie, to komuś nie będzie smakowała.


poniedziałek, 9 września 2013

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami, kto ich nie lubi...Zazwyczaj z braku czasu kupujemy gotowe, ale one niestety mogą się schować do tych zrobionych własnoręcznie. Przepis dostałam od babci i są to knedle, które w dzieciństwie uwielbiałam. Wbrew pozorom robi się je naprawdę szybko, możemy je podawać ze śmietaną, bułką tartą, cukrem...jak kto lubi :-)


sobota, 7 września 2013

Ludzik w płomieniach - kanapka inaczej

Jak zachęcić malucha do jedzenia...wystarczy zwykłe produkty ułożyć w interesujący dla dziecka sposób i zaraz zostanie to wchłonięte :-)
Ludzika wycięłam foremką do ciasteczek, posmarowałam naturalnym serkiem, na to borówki i truskawki, ale wykorzystać możecie dowolne owoce i warzywa jakie akurat macie w lodówce :-)




środa, 4 września 2013

Tort Truskawkowy Angry Birds

Tort truskawkowy powstał z okazji 6 urodzin mojego synka Filipka :-) jestem pewna, że będzie pyszną niespodzianką dla każdego dzieciaka, w końcu truskawki lubią wszyscy...a jeżeli jeszcze zrobimy go w kształcie Wściekłego Ptaka, który teraz jest bardzo na topie...to radość gwarantowana.
Tort składa się z biszkoptu, masy truskawkowej zrobionej z truskawek mrożonych i świeżych, masy maślanej, która jest niezbędna przy tortach obkładanych lukrem lub marcepanem, ponieważ masy z zawartością śmietany rozpuszczają zarówno lukier jak i marcepan, więc masło służy do izolacji masy truskawkowej od powleczenia tortu. Tort jest słodki ponieważ powleczony jest masą z pianek marshmallow i cukru pudru, ale truskawki swoją kwaskowatością równoważą smak. Małe angry birdsy i świnie zrobiłam z kolorowego marcepanu. smak tortu jest bardzo dobry...a efekt wizualny oceńcie sami :-)