czwartek, 31 stycznia 2013

Piersi kurczaka z pomarańczami

Piersi kurczaka z pomarańczami to propozycja na obiad dla tych, którzy lubią łagodne i delikatne smaki. Najlepiej smakuje z ryżem. Ja przepadam za pomarańczami i uważam, że nie można ich mieć dosyć, dlatego ta propozycja i połączenie kurczaka z tym właśnie owocem uważam za bardzo dobry pomysł. A gdy jeszcze weźmiemy pod uwagę szarugę i zimno, które jest za oknem to ten piękny pomarańczowy kolor ucieszy nie tylko żołądki, ale również oczęta :-)

środa, 30 stycznia 2013

Krem z pora mocno rozgrzewający

Krem z pora idealny na chłodne dni, mocno rozgrzewa i ma pyszny smak, nigdy nie robiłam zupki z porów, aż do dzisiaj i muszę powiedzieć, że smak naprawdę wyjątkowy a najlepszym dowodem na to jest fakt, iż mój 5- latek poprosił o repetę..., więc możecie mi wierzyć na słowo, że szybko znika z talerzy. Krem jest bardzo szybki i wymaga niewielu składników. Krem możemy podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z ziemniakami, ja wybrałam ziemniaczki, żeby był bardzo sycący.  Odmiana cebuli, którą jest por, to warzywo dostępne właściwie przez cały rok. Składa się z dwóch części – biała jest bardziej delikatna, podczas gdy zielona ostrzejsza w smaku i twardsza. Warzywo to zasobne jest w potas i wapń, a także fosfor. Polecam :-)

wtorek, 29 stycznia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską i warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską i warzywami to bardzo proste i szybkie do zrobienia danie z tak zwanych zapasów lodówkowych. Wystarczy, że będziecie mieli ziemniaki, kiełbaskę, pomidory, paprykę, cebulę. Fajnie pasuje tutaj również żółty ser, no i oczywiście zioła, ale tak naprawdę ilość dodatków jest nieograniczona. Zapiekanka jest sycąca i bardzo smaczna.
Jeśli użyjecie ziemniaków gotowanych to danie szybciej będzie gotowe, z ziemniakami surowymi trzeba będzie troszkę poczekać, bo i w piekarniku muszą siedzieć dłużej by były mięciutkie. Dlatego ja jestem zwolenniczką podgotowania ziemniaków, przed ułożeniem ich w naczyniu żaroodpornym. Smacznego :-)

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sernik z karmelem i orzeszkami ziemnymi bez pieczenia

Sernik z karmelem i orzeszkami ziemnymi jest propozycją dla łasuchów lubiących naprawdę słodkie słodkości, wprawdzie słone orzeszki trochę przełamują smak, ale i tak jest on mocno słodziutki :-) Jest przy nim sporo pracy, jednak smak wszystko rekompensuje a brak pieczenia również jest sporym plusem.

niedziela, 27 stycznia 2013

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa- myślę, że zdecydowanie ma więcej zwolenników, niż przeciwników, nawet maluchy za nią przepadają. Jeżeli akurat najdzie nas ochota na coś kwaśnego będzie idealna.

sobota, 26 stycznia 2013

Rurki Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem- to świetny pomysł na szybkie, sycące i pyszne danie.  Paczka cannelloni i mrożony szpinak, troszkę dodatków i obiad lub kolacja gotowe. To bardzo szybkie danie, nic nie trzeba kroić, tylko doprawić szpinak, napełnić rurki makaronowe, polać śmietaną i zapiec.
Jestem fanką szpianku od dawna i doskonale wiem, że podstawą jego dobrego smaku jest odpowiednie przyrządzenie. Obowiązkowo czosnek i ser.
Szpinak- zielone warzywo, wywołujące różne, często mocno skrajne emocje warto polubić i czasem zjeść coś pysznego z tą zieleninką, ponieważ wzmacnia odporność i funkcjonowanie układu nerwowego.

piątek, 25 stycznia 2013

Omleciki na słodko

Omleciki na słodko- to świetna propozycja np. na śniadanie dla tych, którzy z rana lubią słodkości. Są puszyste, biszkoptowe i delikatne, bardzo szybko się je robi a znikają ze stołu jeszcze szybciej :-) Najlepiej smakują na ciepło z syropem klonowym, nutellą, cukrem pudrem, jogurtem, owocami, konfiturami, dżemikiem lub z czym najbardziej lubicie.Można zrobić w różnych rozmiarach, większe lub mniejsze. Polecam zwłaszcza na weekendowe poranki :-)

czwartek, 24 stycznia 2013

Pyszny drink

Mój ulubiony drink- kiedyś będąc u koleżanki zostałam nim poczęstowana i od tej pory koleżanki będące u mnie są nim raczone. Pyszny i nie czuć w nim alkoholu, kiedyś myślałam, że jest typowo kobiecy, ale z moich obserwacji wynika, że mężczyźni również chętnie się do niego "przysysają" :-)

Schab po cygańsku

Schab po cygańsku jest świetną alternatywą dla kotleta schabowego.  To zupełna inna forma podania tego mięsa. To danie bardzo ekonomiczne – ze składników, które będą w większości domów – na dodatek nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Smakuje inaczej niż tradycyjne kotlety – majonez po długiej obróbce cieplnej tworzy pyszny sos, a zapach unoszący się w powietzru, sprawia, że trudno się doczekać końca pieczenia. Schabik robi się praktycznie sam, jest bardzo łatwym i pysznym daniem. Naprawdę polecam i gwarantuję, że domownicy będą zachwyceni :-)
Można podawać go z ryżem, ziamniaczkami, frytkami, czyli ze wszystkim na co tylko przyjdzie nam ochota. Można również pod koniec pieczenia, jakieś pół godzinki przed końcem dołożyć ziemniaki do brytfanki i upieką się razem ze schabikiem.

środa, 23 stycznia 2013

Zupa cebulowo ziemniaczana

Zupa cebulowo ziemniaczana z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do przepisu ze względu na zdrowotne i lecznicze właściwości cebuli.
Cebula jest silnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wspomaga odporność, układ oddechowy i trawienny. Dzięki temu warzywo to podnosi odporność organizmu na różne infekcje i choroby, poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom, obniża cholesterol i poziom cukru oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Warto wiedzieć, że wywar z cebuli zalecany jest w chorobach reumatycznych, a  wąchanie surowej cebuli odkaża zakatarzony nos i drogi oddechowe.
Niedawno dowiedziałam się, że zupa cebulowa jest dobra na kaca, gdyż poprawia funkcjonowanie nadwyrężanej alkoholem wątroby. Warto korzystać z leczniczych właściwości cebuli.
Cebula w każdej formie szczególnie wskazana jest zimą, czyli właśnie dzisiaj(widać na zdjęciach co się dzieje za oknem:-) gdy nasza odporność spada i jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje.  Chociaż jej charakterystyczny smak i zapach nie każdemu odpowiadają, jednak warto dodawać ją do sałatek, kanapek i dań głównych. Miłośnicy cebuli niekiedy jedzą ją nawet jak jabłko, ja jednak wolę zostać przy zupkach i kremach :-)

wtorek, 22 stycznia 2013

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami jest daniem lekkostrawnym, najlepszym na ciepło, kiedy w domu pięknie pachnie duszonymi owocami i cynamonem. Zapach kojarzy mi się z kuchnią mojej babci i zdecydowanie z dzieciństwem- czyli czasem beztroski i zabawy :-) W moim domu czasmi ryż się zapieka a czasami, tak jak dzisiaj jest na szybko, bez zapiekania. Może być podany jako obiad na słodko lub jako deserek. Jestem bardzo ciekawa jak to się robi w Waszych domach, może zechcecie się pochwalić?

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Pasta z makreli wędzonej na dwa sposoby

Makrela wędzona ma specyficzny zapach i smak, albo jest się jej zwolennikiem, albo się jej nie cierpi, ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy...uwielbiam makrelę a dzisiejszy przepis zaskoczy każdego bo rybka zupełnie zmienia smak po dodaniu wszystkich składników z przepisu :-)
Pysznie smakuje z pieczywem białym, ciemnym lub chrupkim, z krakersami lub chipsami.....sami zdecydujcie :-)

niedziela, 20 stycznia 2013

Chili con carne (wersja wegetariańska)

Chili con carne- sycące, szybkie, jednogarnkowe danie z kuchni meksykańskiej. Chili con carne to danie doprawione (w zależności od upodobań) chili, którego smak łagodzi moja ulubiona czerwona fasolka. Prócz fasolki w chili con carne ważne są też inne warzywa oraz przyprawy, a wszystko to razem podgrzewane daje bardzo smaczne, aromatyczne i super rozgrzewające danie, które sprawdza się znakomicie zwłaszcza w zimowe dni i wieczory.
Chili con carne polecam podawać z ryżem lub podgrzanymi plackami tortilli. Jeśli przygotowujecie chili na spotkanie z przyjaciółmi to najlepiej podać je dodatkowo z nachosami.